Odakle dolazi izraz "eshkin mačka"

Odakle dolazi izraz "eshkin mačka"


Na ruskom postoji ogroman niz izrazai zanimljive frazeološke fraze, izgovarajući što mi ni ne razmišljamo o značenju tih riječi. Izraz "eshkin mačka" poznat je svima, ali vrlo malo ljudi zna što to znači.Odakle dolazi izraz "eshkin mačka"


Izraz "eshkin kon" često se čuje na ulicama,od TV-a, s prijateljima, a ne ljudi. Možda svako je jednom rekao da je ovaj izraz barem jednom u životu. Ovaj izraz ima svoju povijest i mnoge zanimljive detalje. Zar ne pitali čija je mačka je to i zašto je bio tako poznat u cijeloj Rusiji? Pod izrazom „eshkin mačka” je još uvijek široko rasprostranjena ambivalentnost, neki vjeruju da je to uobičajena fraza prljava, samo ne previše gruba i vulgarna kao drugi, a drugi se daje ovom izrazu, emocionalni sadržaj duhovito prizvuka.

Povijest izraza

Zapravo, tako poznati i popularni"Eshkin mačka" - mačka poznata svim djeci i odraslima poznate bajke bake: Yagine žene. Također se naziva baka Eshka, pa stoga izraz "Eshkin mačka", koji označava tko je ljubavnica ovog pahuljastog negativca. Yagina žena imala je čitavo osoblje pomoćnika iz životinjskog svijeta. U različitim pričama postoje različite ptice i životinje koje su pomogle Baba Yageu da stvori njezin vještičar. Pa, gdje ženi Jage bez mačke. Ovaj izuzetan karakter mitologije Slavena, naravno, također ima svoje ime. Ovo je Baiunova mačka. Sam je žena Yaga i mačka je dovoljno zlo. Posjedovao je ogromnu moć, mogao je džinxirati i donijeti brojne nesreće onima koji su ga uhvatili. Postoji legenda da je to mačka Bajun koja je nosila duše mrtvih u carstvo mrtvih. U toj je legendi mačka Baiun jednako dobro putuje i na zemlji i pod zemljom. Među navikama ove mačke može se identificirati i činjenica da on izbjegava stepu mjesta, kao i boji planina.

Popularnost "mačke mačke"

U sovjetskim vremenima, porast popularnosti ovogizraz je promatran nakon objavljivanja filma "Ljubav i koljena". Protagonist je vrlo često uzviknuo "eshkin mačak", a ovaj se izraz zaljubio u mnoge gledatelje. Osim toga, Shukshin je često koristio ovaj frazeološki put u svom životu. U mnogim intervjuima s ovim glumcem često se sastaje. Pa, popularnost Shukshina bila je jednostavno nevjerojatna, mnogi sovjetski narod pokušao je usvojiti svoj identitet. I lakše je to učiniti, usvojenim načinom govora vašeg omiljenog glumca, njegovim omiljenim izrazima, "čipovima", kako se obično naziva danas. Stoga je tijekom sovjetske ere postalo popularno prenošenje svojih osjećaja ovim izrazom. Pa, sljedeća generacija upravo je usvojila način izražavanja svojih emocija toliko, dajući njihov govor više ekspresivnosti.