Ruske poslovice i izreke o ženama

Ruske poslovice i izreke o ženama


Sadrže frazolski rječnici ruskog jezikaTisuću poslovice i izreke o ženama. Oni odražavaju pozitivne i negativne osobine Rusima, fiksna njihovu društvenu ulogu u društvu, opisao odnose između žena i muškaraca. Ruski narod se formira i konsolidirana vrlo kontroverzni ženski lik.Ruske žene u poslovima i izreke


Izvorno Patrijarhalni model ruskog svijetastavile žene na nejednak položaj s muškarcima. Čak i činjenica rođenja djevojke nije roditeljima donijela radost: "Sin je bolji od prašine od zlata", "Djevojka je rodila, a sin donosi", "Napuštaju svoje kćeri bez košulje".

Žene uloge

Povijesno gledano, žene su same mogleshvatiti samo u braku: "Žena s mužem je dobra, bez muža nije žena." Socijalno-ekonomska situacija u Rusiji bila je uznemirena u svakom trenutku, iako je bilo rijetkih razdoblja mira i prosperiteta. Potreba za ženidbom i rađanjem djece koja su trebala preživjeti, da bi pronašla stabilnu poziciju u društvu. Neudata žena je bila opterećena: "Djevojčica je rasla, sve dok se ne sivi." Ženidba je propisana po svaku cijenu: "Čak i za starca, ako samo ostane s djevojkama".

Stav prema braku u ženama bio je nužno pozitivan: "S mužem - potrebom; bez muža - još gore; ali udovica i siroče - čak i vukovi koji zavijaju. "

Žene su dobile ulogu nevjeste, žene, majke,svekrva ili svekrva. Hijerarhija odnosa muškaraca i žena oko njega izgledala je ovako: "Žena za savjet, svekrva za dobrodošlicu, a nema milja majke".

Nevjeste za brak bile su naive inevini „Baba pokajati, a djevojke će se vjenčati”, „Djevojka tada roditi kad je nevjesta je dobar.” Za mlada nevjesta ukorijenjene slike romantična i sanjive, i ovom određenom fatality i neizbježnost sudbine: „ženi, kad on želi, a ona je uzimajući u braku kada je suđeno”, „sužavanje ne prođe, ne obuzme”, „Svaka mladenka u svoj mladoženja rođen „” Sudbina će -. o volji štednjak "

Žena majka prepoznata je kao najskuplja i svetaČovjek: „Majka svaki slučaj glava”, „Ne dečko draži od moje majke”, „Kad sunce toplo, kada je moja majka je dobra”. S djecom, majka je dodao, idealno nedjeljive veze „rekao je mlada žena plače za rosa ujutro, sestra na zlatni prsten, majka u stoljeću.”

Slike u-zakonu i majka-in često izvučeni groteskno i smiješno „Drolja-in-zakon i kćer-in ne vjeruje”, „The poletan in-zakon i iza očiju”, „Je li kod Tiffanyja, ali drago procurila”.

Negativne kvalitete

U poslovicama i govorima ruskog jezika ženski su porazi čvrsto ukorijenjeni: trač, glupost, tvrdoglavost, skandal, znatiželja, neumjerenost, lijenost i ljubav prema radosti.

Međusobna tema ruskih poslovica je mentalnasposobnost žena. Muškarci ne daju ženama dovoljno inteligencije, razboritosti i upornosti: "Kosa je duga, um je kratak," "Ženski umovi upropastili kuće"; "Uobičajena žena ima toliko mnogo umova kao piletina, ali izvanredna žena - čak dvojica", "Ženske misli koje su Tatarske sume (transplantirane).

Ženski razgovor osuđen je jer to možedovesti do nepredvidivih posljedica, „žena je stigla iz grada, donio vijesti iz tri kutije”, „Babi jezik - Ferris grejpfrut” „slobodna žena na jeziku, ali je vrag u baby Adamove jabučice”, „Ako kažeš kokoš, i to preko ulice”,

Što je strašnije od razgovornosti, prema mišljenju Rusaljudi, alkoholizam i pijanstvo: "Muž pije - pola kuće gori, žena pije - cijela kuća gori", "Ne postoji takav napitak kao supruga s mamurluka", "Pijani žena s svinja dodano". Pijanstvo često dovodi do nevjere: "Baba je pijan - svi stranci." Iako, s druge strane, muškarci ponekad proturječe sami, tvrdeći: "Bolje je imati pijanu ženu nego tvrdoglavicu."

Pozitivne kvalitete

Idealna ruska žena je obdarena inteligencijom, mudrošću, ljubaznošću, izdržljivošću i ekonomijom.

Žena je cijenjena je li bila zdrava i jestsposoban je imati djecu: "Brat voli bogatu sestru, ali čovjek je zdrav za čovjeka". Prisutnost uma i svjetovne mudrosti žene učinila je obitelj zvučnom i sretnom: "Što je žena pametnija, to je jača obitelj." Oduševljenje genijalnosti u kombinaciji s iskustvom ogleda se u sljedećoj poslovici: "Babin um je ženski rocker; i to je iskrivljeno i uglavljeno na oba kraja. "

Ždrijeb koji je namijenjen ženi je kuća. Sposobnost racionalnog upravljanja gospodarstvom ocjenjuje se pozitivno: "Supruga je jedan od načina - od vrata do peći", "Kuća se ne drži na terenu, već na svojoj ženi", "Domaćica je dom".

Um se suprotstavlja ljepoti i prevlastipozitivne procjene nikako nisu bile na strani ljepote: "Pametan voli za lik - budala za ljepotom". Ruski muškarci uglavnom preferiraju žene dobra i ekonomska, a ne ljepota: „Ljepota bez inteligencije - da nema novca kesa”, „Ljepota bez inteligencije je prazna”, „Ljepota ne može jesti”, shvativši da je „ljepota - na krunu i uma do kraja "," Ljepota do večeri, ali ljubaznost zauvijek ".

Izdržljivost ruskih žena uzrokovala je tremuoduševljenje, odraz koji nalazimo u pjesmi Nikolaj Nekrasov "Za koga u Rusiji živjeti dobro": "Konj će se zaustaviti u galopu, ući u goruću kolibu". Ruski narod opisivao je tvrdogrešne žene kako slijedi: "Žena nije lonac, nećete ga slomiti", "Gdje Sotona ne može, žena će poslati tamo."

Phaseološke jedinice koje odražavaju pozitivne osobinežene, tri puta manje od naglašavanja njihove negativne strane. Međutim, imajte na umu da samo rijetki se čovjek zamisliti bez žena. To je ono što piše na ruskom poslovica i izreka: „Čovjek bez žene koja riba izvan vode”, „Bez žene kao capless”, „Čovjek bez žene šume male djece siroče”, „će se raspasti djeda, samo ako on nije bio Belting baka. "