Crkvenoslavenski blagdani u prosincu

Crkvenoslavenski blagdani u prosincu


Ortodoksni kalendar pun je blagdana i dana sjećanja na svece. U prosincu se slavi velika gozba dvanaestorice i sjećanje na velike svece.Crkvenoslavenski blagdani u prosincu


4. prosinca - Uvod u hram Blažene Djevice Marije

Maria nakon navršene treće godineprateći roditelji dolaze u Jeruzalemski hram. Marijini roditelji, pravedni Joachim i Anna, zadržali su Božje obećanje da svoju kćer posvete Bogu. Djevojčica se sama uzdiže visokim stubama iz Jeruzalemskog hrama i ulazi u Svetinju nad svetinjama. Ona ulazi u dubine ljubavi, čistoće, kontemplacije, tišine, koje čine Božansku milost. Ovdje počinje svoje prvo iskustvo s Bogom. U crkvi, blaženi Otrokovitsa provodi vrijeme u molitvi i radu, ostajući u čistoći i čednosti. Ovaj je blagdan također nazvan početkom spasenja. U tropariru blagdana pjevanja se "... u hramu Božjoj, Djevica se jasno vidi i propovijeda Krista svima." Ovaj praznik potiče ljude na težnju za čistoćom duše i božanskog zajedništva.

6. prosinca - blagdan svetog i blaženog veleposjednika Aleksandra Nevskog

Aleksandar je obavljao dužnosti knezaNovgorod od 15 godina. Susjedi Novgoroda bili su Šveđani i Nijemci koji su stalno napadali Novgorodsku zemlju. Za pobjedu nad Šveđanima 1240. na obalama Neve Alexander je dobio nadimak Nevskog. Mudro vladavina kneza, njegove diplomatske sposobnosti dopustile su štititi Rusiju od novih napada neprijatelja. Princ Aleksandar se pokazao pravim kršćaninom, kad se odbio posvećivati ​​poganskim idolima pri pregovorima s Batu. Prije svoje smrti, Veliki vojvoda je uzeo redovničke zavjete pod imenom Alex.

7. prosinca je dan sjećanja na sv. Katarina Velikog mučenika

Svetac je živio u Aleksandriji u IV stoljeću, razlikovao seljepote i visokog obrazovanja. Želeći imati svog zaručnika samo jednako vrijednog mladića, zatražila je savjet u pustinji. Staretz je učio Katarini kršćansku vjeru. Tada je shvatila da su mladići koji je nadmašuju u svim darovima Krist. Nakon što je primio krštenje, Krist se pojavio Katarini u snu i nazvao je svoju vječnu i neodrživu nevjestu, dajući prsten. Car Maximian, koji je bio progonitelj kršćana, organizirao je u Aleksandriji natjecanje 50 naučenih muškaraca s Katarinom o pitanjima vjere. Sveti Katarina nije samo preuzeo mudrace, već je mnoge od njih pretvorio u pravoslavnu vjeru. Kralj je naredio mladi djevicu da bude mučen. Moril njezine gladi, postavio je posebne kotače da razbiju tijelo. Ali ništa ne može razbiti vjeru svetice. Tada je kralj naredio Catherine da odreži mač.

10. prosinca - praznik u čast ikone Majke Božje "Znak"

Prije ove ikone molimo za zaštitu od napadaneprijatelja, od požara, kao i zaštita od lopova i kriminalaca. Novgorodijani su 1170. molili prije ove ikone od napada neprijatelja. Nakon božanskim objavama Novgorod potaknuti na borbu, a neprijatelj je napao strah i pobjegao. U spomen na taj događaj je bio postavljen praznik pod nazivom Dan kazne stojeći protiv kolega muslimana. U različitim dijelovima Rusije navodi poznatu ikonu „znak”: „Tsarskoye Selo”, „Korchemnaya”, „Solovki”.

13. prosinca - dan sjećanja na apostol iz dvanaestorice Andrije Prvog nazvanog

Prvi od Spasitelja Spasitelja, brat apostolaPetar, sv. Anrey, nakon uskrsnuća Gospodnjega propovijedao je kršćansku vjeru u mnogim zemljama. Prema legendi, podigao je križ na zemlji u Kijevu, priopćavajući budućnost ruskog krštenja. Na kraju svog rada, otišao je u grad Patras, gdje je apostol primio mrtvorkovu smrt.

Prosinac, 17 - dan sjećanja na svetog mučenika Barbare

Kći plemenite poganske Dioscorea. S obzirom da ni jedan od jednostavnih i neznalica nije dostojan vidjeti ljepotu svoje kćeri, zarobio ju je u visokoj kuli. Varvara je došla na vjeru, krštena i odlučila se posvetiti Bogu. Ona je pozvala svog oca da prihvati pravoslavnu vjeru, ali ju je ljutito doveo do vladara. Barbar je mučen, prisiljavajući ga da se odrekne Krista i pokloni idolima. Zlostavljač je vidio da ništa ne može poraziti strpljenje svetice, osuditi je na smrt. Sveti Varvara je bio oštećen mačem s očevim rukama. Molila se u žalosti i očaju, i također se pokajati i uzeti zajedništvo prije smrti.

19. prosinca je dan sjećanja na sjećanje na sv. Nikolu Čudotvorca, nadbiskupa Myre iz Lycije

Sveti Nikola se moli za čednost isigurno spajanje kćeri, od utapanja na vodi, opsjednutost zlim duhovima i mnogim bolestima. Njegove su relikvije sada u talijanskom gradu Bari. Sveti Nikola ima mnogo iscjeljenja.

22. prosinca - Začetak pravedne Anne Blažene Djevice Marije

Molitva za dopuštenje od neplodnosti, dala jeJoachim i Anna su žensko dijete. Ova čista djevojka - Sveti Sveti Theotokos - početak spasenja ljudske rase. Marija je majka Isusa Krista, Spasitelja svijeta.

25. prosinca je dan sjećanja na Sv. Spiridon Trimiphunt

Veliki čudo-radnik, koji je, u vrijeme njegovazemaljski je život bio poznat po poniznosti, milosrđu, pomoći onima koji su bili u nevolji, iscjeljenja bolesnih. Buduće hijerarhije razlikovalo se dobronamjernost i iskrenu odaziv na nesreće i svakodnevne potrebe ljudi. Obuzimajući zapovijedi i stalnu molitvu, sveca je stekla darove predviđanja, protjerivanja zloduha i ozdravljenja bolesnika. Svetac se molio za uklanjanje gladi, o uspjehu u trgovini, o uspješnom upravljanju gospodarstvom. Nepobitne relikvije sv. Spiridona počivaju na otoku Krfu (otok Korfu).