Gogolove vještice

Gogolove vještice


Među likovima koji nastanjuju rane radoveNikolaj Vasilyevich Gogol, sjajno mjesto za vještice. I svaki od njih ima ne samo potpuno individualan izgled, već i svoj karakter i način života.Gogolove vještice


Prvi put se slika jedne vještice pojavljuje u Gogolu u jednomod najstrašnijih priča ciklusa "Večeri na farmi kod Dikanke" - "Večer uoči Ivana Kupale". Stara vještica, koja se pojavljuje u noći za kupanje, više je poput Baba Yaga. Njezino naborano lice izgleda kao pečena jabuka, a njezino tijelo je savijeno u luk. Osim toga, ona ima značajke vukodlaka i gulja. Nalazi se u šumskom proplancu pod krinkom velikog crnog psa, a zatim se pretvara u mačku, a tek nakon što je njezin prijatelj Basavryuk uzimao ružnu staricu. Vještine akcije užasavaju se sa svojom okrutnošću: prvo je zasićeno krvlju nesretnog malog Ivas, a zatim lišava život Petra, protagonista priče.

Vještica iz druge priče o ciklusu - "Navečer,ili ugrožena žena "- tipična zla maćeha na narodnim pričama. Ruddyova bijela koža s ljepotom se oženi bogatim centromom i, pretvarajući se u crnu mačku s željeznim kandžama, pokušava zadaviti njezinu mladu pastirsku. Kad ideja ne uspije, vračnica zavarava svog supruga da odveze svoju kćer iz kuće, tako da je gurne na samoubojstvo.

Možda najljepša Gogolova vještica -Solokha iz poznatog "Noći prije Božića". Kao što i dolikuje zagriženi vještica leti na metli noću i stvara razne prljave trikove: poprima oblik životinje, plašeći selo žene, krasti mlijeko od krave, pa čak i krade od zvijezda na nebu u božićnoj noći. Međutim, glavni cilj tvrtke Soloha je drugačiji. Četrdeset godina ljepota očarava sve lokalne Kozake iz bogate udovac Chuba u glavu.

Nakon što je završio "Večeri na farmi kod Dikanke", Gogolvraća se temi zlog duha u priči "Viy", koja je ušla u svoj sljedeći ciklus - "Mirgorod". Ovdje je pisac uspio stvoriti najrazličitiju i zlokobnu sliku vještice. Lijepa mlada pogačica s dugim trepavicama i luksuznom pletenicom pretvara se u ružnu staricu, zatim u ogroman pas, pije ljudsku krv i uništava nerazumne parove. Ne smiruje se nakon smrti, izlazi iz lijesa i poziva sve zle duhove koji su joj poznati kako bi se osvetila nehotičnom krivcu njezine smrti, Homi Brut.

Postoji verzija koju je veliki pisacse bojao žena, iako nije bio ravnodušan prema njihovoj ljepoti. Možda je zato često ih prikazao na slikama podmukao, okrutnih i istodobno šarmantnih vještica.