Kako izračunati ton-kilometara

Kako izračunati ton-kilometara

Tonski kilometar je mjerna jedinica kojakoristi se za prijevoz robe. Kombinira dva pokazatelja: broj tona tereta i udaljenost. Tonski kilometri zabilježeni su u takvoj primarnoj dokumentaciji kao i putni list vozila. To je za tonove i ton-kilometre, a plaća se vozaču plaća sustavom izravne plaće po komadu.

Kako izračunati ton-kilometara

Trebat će vam

  • Prati list.

instrukcija

1

Jedan tonni kilometar je težina u jednomtona, koja se prevozi na udaljenosti od jednog kilometra. Dakle, kako bi se izračunali metrički tonni kilometri, umnožite težinu tereta kilometražom automobila koji isporučuje robu. Na primjer, kamion je prevezao 5 tona tereta na udaljenosti od 200 kilometara: pomnožite 5 do 200 i ostvarite 1000 tona tona.

2

Rezultat ekonomskog izračunaPokazatelj se koristi za procjenu volumena prijevoza robe ovim načinom prijevoza. Osim toga, ovaj pokazatelj prometa tereta može se koristiti za procjenu maksimalnog propusnog transporta transportnih linija poduzeća i usporedbu mehaničke čvrstoće različitih vozila.

3

Također je moguće izračunati gore navedenotonskim kilometrima. Taj pokazatelj karakterizira obujam svih transporta putnika i tereta koji se obavljaju pojedinačnim prijevoznim sredstvima. Za izračunavanje danih tonnih kilometara, sažmite tona kilometara s putničkim kilometrima.

4

Za mjerenje učinkovitosti uporabevozilo, kojim se isporučuje teret, izračunava se faktor iskorištenja kapaciteta tereta. Ovaj pokazatelj odražava stupanj korištenja teretnih prostora različitih vozila. Na primjer, za teretne vagone faktor iskorištenja kapaciteta tereta izračunava se kao kvocijent kada se raspodjeljuje obujam koji se može iskoristiti za ukupni volumen.

5

Na indikator prometa tereta ima značajan utjecajPruža vrstu cesta kojim se roba prevozi. U Rusiji se danas razlikuju tri vrste cesta: jednosmjerne i tvrde ceste, tvrde površine, dvosmjernu cestu i neautorizirane ceste. Naravno, brzina prijevoza robe na cestama prvog tipa bit će mnogo veća od brzine kretanja opterećenog vozila uz prljavštine.