Gloksinia - reprodukcija

Gloksinia - reprodukcija

Gloxinia je jedan od najljepših dvoranacvijeće, pravo čudo s lišćem, kao u Senopoliji i zvono. Svijet gloksina je vrlo raznolik - oni su frotirni i jednostavni, tigar i kalici, standardni i minijaturni - toliko različiti.

Gloksinia - reprodukcija

Reprodukcija po sjemenu

Sofisticirani lijepi gloxinia cvjetovi nisuostavit će ravnodušnim. Rodno mjesto ove ljepote su tropske šume Perua i Brazila. Umnožava se sjemenkama, lišćem i gomoljem. Sjemenke gloksinije klijaju u svjetlu, tako da su posijane u prozirnom spremniku ispunjenom mineralnim tresetnim tlom ili univerzalnim tlom. Kako se tlo ne zamućuje, površina se izlije iz limenke, sjeme se položi i prekriva prozirnim poklopcem. Ni u kojem slučaju ne mogu biti pokopani.

Slijetanja se prozračuju svaki dan 5 minuta, ikad se sadnice popne, otvori ih dva puta dnevno 15-20 minuta. Oni ustanu 10-20 dana, sve dok klice nisu jake, zalijevaju se zamoči u spremnik vode. Prije svake zalijevanje tlo popustiti. Kada se klice značajno rastu, poklopac se uklanja. Sadnice uzgojene na ovaj način jake su i zdrave.

Sada se mogu presaditi. Nježno uzmite ispljuvak uz čašu zemlje s čajnom žlicom, prenesite je na čaše ispunjene tlom. Ulijte toplom vodom na rub žličice i stavite na toplo mjesto.

Kućna njega

Za rast i dobre procvat gloxiniatrebate dovoljno svjetla, prag istočnog ili južnog prozora bit će ono što vam treba. Hranite ih tekućim gnojivom za biljke cvjetnice i univerzalno za ukrasne lišće. S gornjim preljevom, cvjetovi će biti svijetli i veliki, a cvatnje će se povećati.

Krajem listopada, zračni dio biljakaodrezani ispod panja, žarulje se presijecaju u male posude sa svježim tlom. Za reprodukciju lišće listića iz biljke cvjetnice, odrežite mladi list s komadom reznica dužine 1 cm.

Stabljika je ukorijenjena u mješavini pijeska i treseta (8:1), prekriti s prozirnim poklopcem (jar ili vrećicom), osigurati temperaturu od 22-24 ° C. Nakon 15-18 dana na krajevima petiola će se pojaviti čvorovi. Ukorijenjene biljke posadene su u posude promjera 5-7 cm, a kada se gloxinia razmnožava s reznicama, grm raste manje, manje ukrasno nego u slučaju reprodukcije sjemena.