Je li moguće čišćenje poda laminata usisavačem

Je li moguće čišćenje poda laminata usisavačem

Znanstvenici su izračunali da je dišni putosoba svakodnevno naseli otprilike jednu žlicu prašine. I zajedno s njim ulaze puno štetnih mikroba i alergena u tijelo. Ali što je s onim podnim oblogama koje su vrlo osjetljive na vlagu i deterdžente? Je li prihvatljivo koristiti deterdžentna usisivače za čišćenje?

Je li moguće čišćenje poda laminata usisavačem
Posebna struktura laminatne ploče je to omogućilamaterijal je vrlo vrijedne kvalitete, kao što su snaga, pouzdanost, jednostavnost skrbi. Međutim, ovaj podni pokrov je izrađen na temelju drvnog materijala, pa je vrlo osjetljiv na kemikalije kućanstva i na vlagu u velikim količinama. Naravno, prije svake ljubavnice postoje pitanja: kako pravilno oprati laminat i hoće li se u tu svrhu koristiti usisivač za pranje?

Kako pravilno oprati laminat

Mokro čišćenje treba obaviti najviše 2-3 putatjedno. Za čišćenje, mikrofibre-mop, opremljen raznim mlaznicama ili redovitom krpe, savršeno odgovara. Glavni uvjet nije dopustiti višak tekućine. Inače, ploče mogu nabubriti.
Ne koristite alkalne otopine, tvrde četke, proizvode od silikona ili s voskom za čišćenje (ostavljaju mrlje ulja koje se teško uklanjaju).

Je li moguće očistiti laminat usisavačem?

U uputama za njegu laminataproizvođači često daju preporuku: ne koristite deterdžentna usisivače za čišćenje ove vrste premaza. To je zbog činjenice da konvencionalni usisavači modeli, koji se odnose na prosječnu ili nisku cijenu, raspršuju tekućinu vrlo intenzivno. U tom slučaju, nemaju dovoljno energije, oni ga ne mogu potpuno ukloniti.
U vremenu, neotkrivena tekućina može prodrijeti u donje slojeve premaza i uzrokovati njezinu deformaciju.
Da bi točnije odgovorilo na ovo pitanje,potrebno je razmotriti još dva čimbenika: nova generacija usisavača i kvalitetu laminata. Sada tržište nudi nove modele usisavača, koji, prema proizvođačima, kvalitetnije čiste podnu površinu od tekućine. Oni su opremljeni posebnim, visoko upijajućim četkama, imaju snažniji usisni kapacitet i prskaju manju količinu tekućine. Drugi važan čimbenik za razmatranje je laminatna klasa. Klase 33 i 32 razlikuju se po svojoj visokoj čvrstoći i visokim svojstvima vlage, a uz visoki stupanj vjerojatnosti oni će dobro nositi čišćenje usisavačem. S premazom od razreda 31, bolje je ne eksperimentirati. Ukratko, sigurno se može reći da je najsigurnije mokro čišćenje laminata na tradicionalan način - pomoću gumenog pukotina i dobro stisnutog krpe. Uređaj za usisavanje deterdžentom može se koristiti pod uvjetom da ima odgovarajuće tehničke karakteristike, a upute za vlažno čišćenje ove vrste premaza. U ovom slučaju, sam laminat u kući mora biti visokokvalitetan, najmanje 32 klase.