Što je akrilna vlakna

Što je akrilna vlakna

Akril - umjetno vlakno, sličnosvojstva na vuni i inicijalno stvorena kao njezina zamjena. Akrilna vlakna izrađena su od akrilonitrilnog polimera, obično uz dodavanje male količine drugih kemikalija koje poboljšavaju sposobnost apsorbiranja boja. Akrilna vlakna čine odjeću, kućni namještaj, neke proizvode.

Umbrella od akrilnog vlakna

Povijest materijala

Prvo akrilno vlakno dobiveno je u laboratorijuAmerička kemijska tvrtka DuPont. Nova tvar koja je izvorno nazvana "vlakno A" (vlakna A), razvijena je kao sintetički analog vune i namjeravala ju je zamijeniti. Godine 1950. materijal je stavljen u proizvodnju u tvornici u Camdenu u Južnoj Karolini pod zaštitnim znakom Orlon. DuPont je prvo izradio materijal u obliku niti vlakana. Međutim, prodaja je bila razočaravajuća. Filamenti su bili slabo obojeni. Njihova prirodna žućkasto-siva boja bila je prikladna samo za prozorske tende i zavjese. Od svibnja 1952. na istoj biljci proizveden je orlon u obliku glavnih vlakana, sličnih strukturi vune. Ideja je bila uspješna. Pedesetih godina, ženske veste od ovog materijala postale su moderne. Uskoro, godišnja prodaja vlakana premašila je milijun dolara. U šezdesetim godinama razvijene su nove vrste akrilnih vlakana, dizajnirane da zadovolje specifične potrebe. Ponuđene su nove kombinacije tkanina, vlakana za tepih. Ovi napori, zajedno s razvojem europskog tržišta, omogućili su održavanje velike potražnje za akrilnim vlaknima do kraja sedamdesetih godina. Danas se proizvodnja akrilnih vlakana koncentrira uglavnom u zemljama jugoistočne Azije, Turske i Latinske Amerike. Također, broj europskih proizvođača, posebice Dralon i Fisipe, i dalje rade. Kod kuće, isto akrilno vlakno - Sjeverna Amerika - puštanje je zaustavljeno početkom devedesetih.

Primjena akrilnih vlakana

Akrilno vlakno je lagano i mekano, dobro se držitopline. Prema svojstvima, ona je najsličnija vuni. Proizvodnja pletenih proizvoda, kao što su veste i jakne, posteljina, tepisi i meke igračke. Od ovog sintetičkog materijala izrađene su i sportske odijela, rukavice, kape, šalovi, čarape i još mnogo toga. Prednosti akrilnih vlakana uključuju njihovu otpornost na sunčevu svjetlost i kemikalije. Osim toga, lako se ruše i brzo vratiti oblik, ne jedu moljac i druge štetne insekte, nisu osjetljivi na visoku vlažnost. Lako se brinuti o proizvodima od akrilnih vlakana. Istina, stvari iz akrilnih vlakana mogu izgubiti oblik kada se isperu u vrućoj vodi. Stoga se preporuča oprati ih na niskoj temperaturi vode - ne više od 40 stupnjeva, nježno isprati i nježno stisnuti.