Savjet 1: Kako koristiti barometar

Savjet 1: Kako koristiti barometar

Barometar je uređaj za mjerenjeatmosferski tlak. Glavni dio većine barometara je zapečaćena kutija punjena plinom. Naziva se aneroid. Da biste koristili uređaj je vrlo jednostavna, dovoljno je potražiti gdje to pokazuje njezina strelica.

Kako koristiti barometar

Vrste barometara, načelo njihovog djelovanja

Barometri mogu biti aneroidi i živa. Riječ "aneroid" znači "bez tekućine". Načelo rada takvog barometra je vrlo jednostavna: promjene atmosferskog tlaka dovode do promjene geometrijskih dimenzija aneroida, kao rezultat toga, strelica na ljestvici se pomiče. Takvi barometri ne sadrže nikakve opasne elemente pa su prikladni za upotrebu kod kuće, u uvjetima planinarskog odmora. Osim aneroida, postoje merkurni uređaji u kojima se živa koristi za mjerenje atmosferskog tlaka. Pod utjecajem atmosferskog tlaka, visina žive kolone se mijenja. Čitanja ovih barometara su točnija, samo se takvi instrumenti koriste na meteorološkim postajama. Merkur i njegove pare predstavljaju opasnost za ljude, pa se takvi uređaji ne koriste kod kuće. Elektronički meteorološki instrumenti mogu se naći na prodaji, u pravilu su dio kućnih meteoroloških postaja. Takvi složeni instrumenti također mjere brojne druge varijable (na primjer, temperatura zraka i vlažnost zraka) i omogućuju nam točno predviđanje vremenskih uvjeta u bliskoj budućnosti. Digitalni uređaji manje su osjetljivi na trešnju, tako da su dobri za upotrebu u vožnji morem.

Upotreba barometra

Nije teško koristiti aneroidni barometar. Potrebno je pogledati vrijednost označenu strelicom uređaja. Na ljestvici barometra, postoje zone koje su označene kao "suha zemlja", "bistra", "promjenjiva", "kiša", "oluja", a također se dijele s indikacijom apsolutnih vrijednosti. Ako se pritisak smanjuje - očekuje se padalina, ako se povećava - to će biti jasno. U pravilu, barometar ima dvije strelice - jedna pokretna, povezana je s aneroidnom kutijom, a drugi se može zakrenuti. Ako se kombinira sa strelicom koja pokazuje veličinu atmosferskog tlaka, nakon nekog vremena možete promatrati u kojem smjeru pomična strelica će se pomaknuti. Normalno je atmosferski tlak od 760 mm Hg. Čl. na temperaturi zraka od 15 ° C na takozvanoj razini mora. Početna barometara može mjeriti svoju vrijednost u rasponu od 700-800 mm Hg. Čl. na visini ne više od 300 m nadmorske visine. Pad pritiska znači pogoršanje vremenskih uvjeta, približavanje kiše ili snijega. Zoni s niskim tlakom nazivaju se cikloni. Anti-cikloni su zone s povećanim tlakom, a njihov pristup znači dolazak dobrog vremena. Barometar se podešava ako se očitanja razlikuju od očitanja lokalne meteorološke postaje za više od 8 mm Hg. Čl. U tu je svrhu postavljen vijak za podešavanje koji se nalazi na stražnjoj strani kućišta. Prilikom postavljanja zakrenite ga pod kutom od najviše 45 stupnjeva.

Savjet 2: Kako odrediti atmosferski tlak

Sigurno gotovo svaki dan kad pogledateili slušajte vremensku prognozu, obratite pažnju samo na temperaturu zraka i moguće padaline. No, prognozi vremena spominju nekoliko važnijih parametara i atmosferu tlak među njima. Općenito, atmosferski tlak je tlak atmosfere na površini Zemlje i sve predmete na njemu. Tlak djeluje na ljudsko tijelo, što odgovara tlaku od 15 tona opterećenja. Ali to ne osjećamo, jer u našem tijelu postoji i zrak.

Kako odrediti atmosferski tlak

Trebat će vam

  • živi barometar ili barometar aneroida. A ako trebate neprekidno mjeriti tlak, onda biste trebali koristiti barograf.

instrukcija

1

U pravilu pokazuje barometar živaatmosferski tlak u milimetrima žive. Samo pogledajte ljestvicu razine žive u posudi - a sada znate atmosferski tlak u vašoj sobi. Ova je vrijednost u pravilu 760 ± 20 mm Hg. Ako želite znati pritisak u pascals, onda koristite jednostavan prijevod sustava: 1 mm Hg. = 133,3 Pa. Na primjer, 760 mm Hg. = 133,3 * 760 Pa = 101308 Pa. Ovaj se tlak smatra normalnim na razini mora na 15 ° C.

2

Uklonite očitanja tlaka iz barografske ljestviceje također vrlo jednostavan. Ovaj uređaj temelji se na djelovanju aneroidne kutije, koja reagira na promjene tlaka zraka. Ako se tlak podigne - zidovi ove kutije se saviju prema unutra, ako se pritisak smanjuje - zidovi se poravnaju. Cijeli sustav je povezan sa strelicom, a vi samo trebate vidjeti kakvu vrijednost atmosferskog tlaka pokazuje strelica na ljestvici uređaja. Nemojte paničariti ako je skala u takvim jedinicama kao hPa - to je hektopaskal: 1 hPa = 100 Pa. I prevesti u više poznatih mm.rt.st. samo upotrijebite jednakost iz prethodnog stavka.

3

I pronaći atmosferski pritisak na nekeodređene visine može biti čak i bez korištenja uređaja, ako znate tlak na razini mora. To treba samo neke matematičke vještine. Ovdje koristi formulu: P = P0 * e ^ (- MGH / RT) .U tom formule: P - željeni pritiska na visini H; P0 - je tlak na razini mora, u paskalima; M - molekulska masa zraka jednak 0,029 kg / mol g - zemlja gravitacijsko ubrzanje, što je otprilike jednako 9,81 m / s² R - je univerzalna plinska konstanta, uzima se kao 8,31 J / mol K, t - temperatura u Kelvina (pretvoriti iz ° C do K koristiti formuloyT-t + 273, gdje t - temperatura u ° C), h - visina iznad visine, gdje nalazimo tlaka, mjereno u metrima.