Mogu li imati dvojno državljanstvo u Rusiji?

Mogu li imati dvojno državljanstvo u Rusiji?Prisutnost dvojnog državljanstva je stvar koja se različito rješava u različitim zemljama. U Ruskoj Federaciji takvo je državljanstvo dopušteno, ali zakonodavstvo ima mnogo nijansi.

Mogu li imati dvojno državljanstvo u Rusiji?

Uvjeti

U sudskoj praksi pojmovi dvostrukedržavljanstvo i dvije nacionalnosti. U prvom slučaju, državljanin stječe drugo državljanstvo, nakon što je dobila odgovarajuće dopuštenje od svoje države. Govoreći o dvije ili više nacionalnosti, odvjetnici imaju na umu situaciju u kojoj osoba dobiva drugo državljanstvo bez obavještavanja državnih tijela zemlje u kojoj je izvorno državljanin.

Prava ruskih građana

U Rusiji možete imati drugo državljanstvo. Ruski građanin može ostvariti to pravo, u skladu s 62-og članak Ustava. Prisutnost stranog državljanstva ne utječe na ljudska prava i da ga ne oslobađa od dužnosti koje su nametnute mu u svezi sa prisustvu ruskog grazhdanstva.Chto za strane državljane i osobe bez državljanstva, a zatim su se u Rusiji ista prava i ispuniti iste dužnosti kao i građani Ruske Federacije. Iznimke su slučajevi utvrđeni federalnim zakonodavstvom i međunarodnim ugovorima Rusije.

Dvojno državljanstvo

Takav status se dodjeljuje državljanima zemalja s kojimaRuska Federacija potpisala je odgovarajući sporazum o uzajamnom priznanju dvaju državljanstva. Oba putovnica u ovom slučaju priznaju se kao ekvivalent Rusiji i njegovim partnerima. Do danas, Rusija ima slične sporazume s Tadžikistanom i Turkmenistanom. Ako osoba ima dvojno državljanstvo, onda ima pravo na obje države. Za rješavanje pitanja vezanih uz poreze, socijalnu sigurnost i vojnu službu potrebno je građanina u jednoj od tih dviju zemalja u kojima živi trajno. Valja napomenuti da se ljudi koji su služili u jednoj od država ne mogu biti pozvani u drugoj. Djeca osoba s dvojnim državljanstvom također će se smatrati državljanima obiju država.

Dvije nacionalnosti

Zakon ne zabranjuje primanje ruskog državljaninadržavljanstvo druge države. Međutim, nije prepoznat u Rusiji i ne djeluje na svom teritoriju. Drugim riječima, ako osoba ima državljanstvo ne samo Ruske Federacije, nego, recimo, SAD, u Rusiji smatra se ruskim državljaninom, u Americi - Amerikanac. Što se tiče trećih zemalja, im je dopušteno da žive na jednoj od dostupnih putovnica - izbor ostaje za samu osobu. Kada stekne drugo državljanstvo, nije potrebno obavijestiti ruske vlasti o tome. Osim toga, većina inozemnih država obično ne obavještava konzulate drugih zemalja o činjenici stjecanja državljanstva.