Skijališta u Bugarskoj

Skijališta u BugarskojDanas je Bugarska prestala biti povezanaisključivo s rekreacijom na plaži, posljednjih deset godina u ovoj zemlji aktivno razvija skijaški turizam. Istodobno, ljetovanje na skijalištima u Bugarskoj koštat će puno manje od, recimo, Francuske, Austrije ili Švicarske, a raznolikost ruta i kvaliteta službe za korisnike nije niža od prestižnih europskih skijališta.

Skijališta u Bugarskoj

Bansko odmaralište

Skijalište Bansko smješteno je u mjestujugoistočnom dijelu zemlje na planinskim masama Pirin. Ovdje turisti čekaju skijaške staze bilo koje složenosti ukupne dužine od 56 km, smještene na nadmorskoj visini od 950 do 2525 m.

Bansko je najdužiskijaške sezone u Bugarskoj, koja započinje početkom prosinca i završava sredinom travnja. Klimatske uvjete pridonose stabilnom snježnom pokrovu, dostižući debljinu od 2 metra. S nedovoljnim količinama padalina, tehničko stanje kolosijeka podržava moderni snijeg topovi.

Skijaške staze Bansko opremljene su modernimDizalo koje mogu poslužiti do 3 tisuće ljudi na sat. Ruski turisti mogu koristiti usluge profesionalnih instruktora u alpskom skijanju.

Popis udobnih hotela i privatnih apartmana za turiste prilično je impresivan, što vam omogućuje da pronađete i povoljnu i luksuznu ponudu smještaja.

Odmaralište Bansko nije samomodernog skijaškog centra s hotelima i pansionima, ali i slikovitim gradom sa starim građevinama, udobnim planinskim restoranima i mnogim trgovinama koje prodaju sportsku odjeću i opremu.

Mjesto Borovets

Geografski, naselje Borovets nalazi se na sjevernim padinama živopisnih planina Rila u podnožju Musala Peak - najvišeg mjesta na Balkanskom poluotoku.

Borovets je najstariji i najprestižnijiskijalište u Bugarskoj s izvrsnim stazama bilo koje složenosti, modernim liftovima, high-tech sustav za proizvodnju snijega i razvijenu infrastrukturu. Ukupna dužina skijaških staza je oko 43 km, smještena na nadmorskoj visini od 1300 do 2650 m, a obuhvaća tri skijališta - Sitnyako-Martinovibaraki, Yastrebets, Markudzhik.

Borovets je okružen crnogoricom, pa je zrakovdje je neobično čist i svjež. Zima u ovom području karakteriziraju blage klimatske prilike s velikim snježnim padinama - u najhladnijim mjesecima temperatura ne pada ispod 5 stupnjeva. Snijeg na skijaškim stazama čuva se od prosinca do travnja.

U Borovetsu postoji veliki broj hotela i vikendica sa različitim stupnjevima zvijezde, koji se nalazi samo nekoliko minuta hoda od žičara.

Mjesto Pamporovo

Pamporovo je najtoplije i najsunčanije planinsko skijalište u Bugarskoj, smješteno u srcu planine Rodopis u podnožju planine Snezhanka, čija je najviša točka oko 1929 m.

Lokacija naselja blizu Egejskog moradoprinosi blagoj zimskoj klimi s velikim snježnim padinama, što jamči odličnu skijanju od sredine prosinca do početka travnja. Ukupna dužina skijaških staza je oko 20 km.

Lagane snježne padine čine mjesto PamporovoOdlično mjesto za one koji tek počinju svoje poznavanje skijanja. Za iskusnije skijaše tu su i četiri posebne skijaške staze ("crne padine") i jedan veleslalom.

Pamporovsko odmaralište ima mnogo ugodnih hotela, mnogo noćnih klubova i bugarske konobe.